היקב והכרם
חווית יין זוגית
טעימות יין
מרתף יין
סיורי קבוצות
פלטת נישנושים
סיור עצמאי
חנות
חדוות היצירה והסקרנות נפגשים בתהליך מתמשך של חקירה, המוביל ליין בעל טעמים ומרקמים ייחודיים.
טוסקנה במדבר – זה משפט שאנחנו שומעים כבר שנים רבות ממי שנכנס לחווה ונוסע לאורך הכרם. ואומנם לא מובן מאליו לראות כרם ליין גדל באמצע המדבר, באחד מהמקומות הקיצוניים בעולם. זהו אחד משלושת הכרמים הראשונים שנשתלו בהר הנגב והראשון שמשלב שחזור של חקלאות היין העתיקה יחד עם גידול חדשני ומודרני, והחל את הקמתו של אזור היין החדש המסתורי והמרתק ״נגב״. 6 זני ענבים גדלים בכרם, קברנה סוביניון ומרלו, פטיט ורדו וברברה, שרדונה וויונייה.
בשנת 2004 הקמנו את יקב הבוטיק שלנו. ביקב מנסה איל היינן להביא לידי ביטוי את הטעמים המיוחדים בהם נבצרים הענבים מן הכרם אל הבקבוק- ובעצם ״להפריע״ כמה שפחות לענבים טובים להפוך ליין משובח. אנו מייצרים כ- 5000 בקבוקים בשנה ממגוון יינות. בקיץ 2021 פתחנו מרתף יין חדש ומעוצב הכולל תצוגה ארכיאולוגית של כדי חימר אותנטיים שנמצאו במרתפי היין של העיר העתיקה עבדת, ושימשו להכנת היין הקדום. במרתף היין אנו מקבלים קבוצות לסיורים וטעימות יין, כולל סרטון על תהליך ייצור היין.
פשוט להגיע, להכיר ולטעום.
היקב פתוח בימים שני-שבת בין השעות 9:00-16:00 (בסופי שבוע מומלץ להזמין שולחן מראש)
טעימות יין
פירוט
אתם מוזמנים לטעימות של 5 מסוגי היין שאנו מייצרים בחווה.
טעימות היין כוללות את הינות:
שרדונה | רוזה | יין אדום קל | קברנה סוביניון | יין קינוח בסגנון פורט Desert Dessert
שעות פעילות: 9:00-16:30
בסופי שבוע מומלץ להזמין מקום מראש
עלות טעימות יין: 70 ₪ לאדם.
*ניתן ליהנות, בתשלום נוסף, מנשנושים ליד היין – פלטת גבינות ומזטים מתפריט קפה מונה, שיעשירו לכם את החוויה.
חווית יין זוגית
פירוט
דרך מעולה להכיר את החווה, היקב וההיסטוריה המקומית.
חוויית היין כוללת:
סיור פרטי ביקב והדרכה אישית על היין ׁׁׁ(כ 20 דקות) | טעימות של 5 יינות בליווי גבינות מתוצרת מדברית, ממרחים ולחמניות טריות | קבלת מפה מאוירת ומודרכת לסיור עצמאי ברחבי החווה ותצפית על החווה ועל האזור | שתייה חמה ו-2 קינוחים אישיים מן הקונדיטוריה שלנו לבחירתכם | שי לדרך – בקבוק יין לבחירתכם ממבחר יינות היקב.
עלות לזוג: 549 ₪
*ניתן להגיע בכל יום עד השעה 15:00. הזמנה ותשלום מראש.
לבטיחותכם אנא הצטיידו בנעליים נוחות להליכה.
מרכז מבקרים
פירוט
מפגש בין עבר להווה. במרתף היין תוכלו ללמוד על תהליך הכנת היין ועל סיפור היין בנגב, מימי הנבטים ועד לחוות דרך היין כיום.
תוכלו ליהנות מסיור עצמאי הכולל:
תצוגה ארכיאולוגית של כדים עתיקים שנמצאו במרתפי היין בעיר העתיקה עבדת ואשר שמשו להכנת היין מן החווה בתקופה הקדומה | סרטון הדרכה על תהליך ייצור היין בחווה | ביקור ביקב וטעימות יין, רכישת היין שלנו ומוצרים מקומיים תוצרת הנגב | קבלת מפת הדרכה מאוירת ומלאת תוכן לטיול במרחבי החווה בין ציורי סלע, מבני קבורה עתיקים, פינות חמד בין הבוסתנים ונקודות תצפית מרהיבות.
רוזה
פירוט
יין הרוזה שלנו מיוצר מענבי קברנה סוביניון שנבצרו בבציר מוקדם. הבציר המוקדם שומר על טעמי הפרי ועל רמת סוכר נמוכה יחסית, המבטיחה אחוזי אלכוהול המתאימים ליין.
לאחר הריסוק בקרשר, קיבל התירוש השרייה ארוכה מהרגיל עם קליפות הענבים – 4 שעות אשר מעניקה ליין צבע סמוק עמוק. היין תסס בטמפרטורות נמוכות יחסית של 12 מעלות למשך כ-3 שבועות כדי לשמור על טעמי הפרי. ארומות היין פירותיות ופרחוניות, בריח יש מתיקות אם כי בפה מרגישים שהיין יבש לגמרי.
שרדונה
פירוט
שרדונה מדברי לא שגרתי שנבצר מוקדם, לשמירה על טעמי הפרי וקבלת אחוזי אלכוהול המתאימים ליין. היין מקבל ניחוח הדרי ומעט עשבוני, חמיצות גבוהה, קלילות ורעננות שאנו משיגים מתסיסה קרה יחסית של 12 מעלות למשך 3 שבועות.
בחרנו לא ליישן את היין בחביות עץ – וכך מתקבל יין מרענן ללא טעמי העץ והחמאה האופייניים לשרדונה קלאסי.
קברנה סובניון
פירוט
מרלו
פירוט
זוהי הגבציר בבריקס של 24-25 (יחידת מידה המגדירה את כמות הסוכר שיש בענבים ביום הבציר), תסיסה קרה יחסית של 25-26 מעלות צלסיוס ויישון בחביות עץ אמריקאיות חדשות ומשומשות, מקנות ליין טעם מיושן עם טעמים עשירים ועמוקים מאוד, יין מורכב מאוד עם טעמים מתובלים ומגוונים, עם כל לגימה נחשף גוון אחר, ועם תחושת פה מאוד קטיפתית.
תופעה מעניינת שאנו לא מכירים ממקומות אחרים היא שבנגב הקברנה סוביניון והמרלו כאילו מתחלפים ביניהם – הקברנה רך ועגול יותר ואילו המרלו נוקב ומעט יותר קשוח.
ברברה
פירוט
מוצאה של הגפן הוא מצפון איטליה במורדות האלפים – מרחק שנות אור וטרואר מן הנגב שלנו.
אנו הכרם והיקב היחידים שמגדלים כיום את הזן הזה בנגב והרעיון נולד כחלק מהרפתקה וניסוי ללכת על הלא מוכר והלא מקובל, על גבול הבלתי אפשרי – וכך גם הסיפוק בהצלחת אקלום הגפן והיין בנגב.
בניגוד לברברה הקלאסית, שהיא חמוצה וקשוחה מאוד, הברברה המדברית היא קטיפתית ועדינה, בעלת ריחות נוכחים של פרי אדום ווניל וטאנינים מועטים.
Desert dessert
פירוט
הרעיון ליין הקינוח בסגנון פורט נולד מזיכרון רחוק של יין שאייל היינן טעם בצעירותו ביקב הכרימיזן בבית ג'אללה ליד בית לחם.
לאחר סיום תהליך ייצור היין האדום הרגיל, קברנה ומרלו, היין עבר תהליך של חיזוק במתיקות ובאלכוהול, שהשילוב ביניהם הופך לחומר משמר ומונע את התחמצנות היין וקלקולו.
היין מיושן כ-4 שנים בחביות עץ אלון ישנות מחוץ ליקב ונהנה מן השמש המדברית. החימצון הקיצוני וההתאיידות מן החבית מייצרים יין קינוח בסגנון פורט עם מרקם סירופי סמיך וניחוחות עשירים של קרמל, דובדבנים, וניל ואגוזים.
ויונייה
פירוט
יין לבן ועשיר שמקורו בחבל הרון בצרפת, בחרנו לשתול את הזן הזה בחלקה נסיונית כחלק ממעבר החווה לכמות גדולה יותר של ייצור יינות לבנים. למרות שהיין יכול להתיישן בחבית בחרנו להשאיר אותו ללא התערבות כדי לקבל את טעמי הפרי המיוחדים של הנגב.
הויונייה מבשיל מאוחר כשהוא מגיע לפרופיל טעמים האופייני לו בסמוך לבציר. הענב שביר, בעל קליפה דקה ובעל פוטנציאל רמת סוכר גבוהה, כמו כן בעל ארומות חזקות, וחמיצות נמוכה יחסית.
סומק
פירוט
טעויות מובילות לפעמים למקומות טובים ומעניינים. הסומק נולד בטעות. טעות בבדיקות ההבשלה של ענבי הקברנה סוביניון גרמה לנו לבצור את הענבים מוקדם מן הרצוי לייצור יין קברנה סוביניון. או אז החליט איל היינן לנצל את היתרון של הבציר המוקדם, הסוכר הנמוך והפירותיות של הענבים ליצירת יין מדברי צעיר וקל. היין תסס בחלק מהזמן עם הקליפות, ולאחר סחיטה המשיך לתסוס בלעדיהן.
כך נולד יין הסומק – יין צעיר בצבע אדום כמעט מלא, פירותי וקל עם נגיעה של עץ אלון שהוכנס לתוך היין. היין ממוקם בין הרוזה לבין היינות האדומים וזכה לכינוי "הבוז'ולה של הנגב".
היינות שלנו
זה לא מובן מאליו לראות כרם ליין גדל באמצע המדבר, באחד מהמקומות הקיצוניים בעולם.
הכרם
מן הכרמים הראשונים שנשתלו בנגב והחלו אזור יין חדש ומרתק – הר הנגב.
הכרם נשתל בחווה בשנת 1999. מעטים, אם בכלל, המקומות בעולם בהם מגדלים ענבים בתנאים כה קיצוניים, תנאי פתיחה שהיו אתגר והרפתקה מבחינתנו.
חלומות רבים על חווה בנגב, גידול ענבים והכנת יין התאפשרו עם הכרזתו של פרויקט דרך היין. בחיפוש אחר מקום מתאים, מצאנו ערוץ ואדי נסתר בו נתגלו שרידי חווה חקלאית קדומה לגידול ענבים והתאהבנו במקום. הכרם משחזר ומחייה מסורת חקלאית קדומה באזור, לצד שימוש בטכנולוגיה מתקדמת וחקירה מתמשכת. החלוציות והניסיון הנצבר הופכים את הכרם למוקד ידע לגידול ענבים בנגב ובמדבר בכלל.
זני הכרם
סקרנות ואהבה ליין הובילו אותנו לחקור את הטעמים המיוחדים של ענבי המדבר
המידע המועט בתחום הכרם המדברי הוביל אותנו לבחור ולשתול תחילה את זני הקברנה סוביניון והמרלו – זנים שהערכנו שיתמודדו היטב עם התנאים הקשים.
הר הנגב מהווה מדבר קיצוני לגידול ענבי יין, גם בהשוואה למדבריות אחרים בעולם. לשמחתנו גילינו שגידול קפדני והשקיה נכונה, מוסיפים התנאים הקיצוניים לאיכות הענבים – כמות הענבים לגפן שאינה גדולה, גודל העינב הקטן ורמת הסוכר הגבוהה תורמים לאיכות היין. בנוסף מתאפיין היין בטעמים ובארומות מיוחדים המאפיינים רק את הנגב וכך החלה בשנים האחרונות התעניינות היקבים הגדולים בענבים מן הנגב וחלקם אף שתל כאן כרמים.
סקרנות ואהבה ליין הובילו אותנו לחקור את הטעמים המיוחדים של ענבי המדבר וכך שימשו אותנו שני הזנים ששתלנו לייצור מגוון גדול של יינות. בהמשך, בחיפוש אחר אתגרים חדשים, שתלנו את זני השרדונה והויונייה, והתחלנו לייצר יינות לבנים. כמו כן שתלנו פטיט ורדו וברברה וכך גדלים בכרם 6 זנים שונים של ענבים.
השקיית גפנים בתנאים מדבריים
את הכרם שתלנו בזהירות רבה, ככרם מודרני על הטרסות העתיקות בנות 1,500 שנה
כאשר יורד גשם, מתעוררות הטרסות העתיקות לחיים ותורמות להשקיית הכרם, בדיוק כמו בתקופות הקדומות. תוספת המים החשובה הזו תורמת לכרם לחות חשובה אך גם שוטפת את הקרקע המדברית המלוחה, מה שחוסך מאיתנו את הצורך בשטיפות קרקע שלמרבה הפלא נעשות בנגב בעיקר בחורף אחרי הגשם.
מסורת קדומה נוספת שהוכיחה עצמה כיעילה היא "תלֶילָאת-אל-עֶנַבּ" – גלי אבנים הנאספים סביב גזעי הגפן, אשר מסייעים בחיפוי הקרקע ומניעת התאיידות ובנוסף מזינים את הקרקע בטיפות המים המתאבות על האבנים בבקרים אחרי הלילות המדבריים רוויי הטל. אמנם אין וודאות מדעית בכך שגלי האבנים הפזורים בנגב אכן יועדו לכך, אך הניסיון מלמד שהפרקטיקה עובדת..
נוסף על ההשקייה המסורתית הכרם מושקה במים ממפעל ההתפלה באשקלון. לאחרונה, בעקבות הקמת מתקן מתקדם לטיפול בשפכים בחווה בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון, ולאחר בחינת איכות המים וקבלת כלל ההיתרים הנדרשים, הוקדשה חלקה ניסיונית לבחינת השפעת השימוש במים מטופלים על טעמי היין.
הבציר
למועד הבציר חשיבות גדולה באיכות היין והוא נקבע על ידי לקיחת דגימות קבועות מן הכרם
הבציר הראשון של הכרם התקיים באוגוסט שנת 2002, כארבע שנים לאחר שתילת הכרם. הבציר מתרחש בכל שנה בין אמצע יולי לאמצע ספטמבר. בציר המרלו מקדים בדרך כלל את בציר הקברנה סוביניון בשבועיים. למועד הבציר חשיבות גדולה באיכות היין והוא נקבע על ידי לקיחת דגימות קבועות מן הכרם בסמוך לזמן הבציר המשוער. בדגימות אלו אנו בודקים את ריכוזי הסוכר והחומצות, מסתכלים על הבשלת הפרי, פריכות הגרעינים וצבע הענבים וכמובן טועמים טועמים וטועמים.
ברגע שכל הנתונים לשביעות רצוננו, נקבע מועד הבציר ואז מתחילים הטלפונים למשפחות הבדואיות מהסביבה הקרובה, הבוצרים איתנו כבר מן השנה הראשונה, לתלמידי התיכון בחופשה ולכל החברים המגיעים להשתתף בחגיגה וכמובן אורחי הצימרים שהתמזל מזלם להתארח ביום מיוחד זה.
אנו בוצרים בשעות הבוקר המוקדמות על מנת לשמור על הטמפרטורות הקרות של הענבים בהגיעם אל היקב. וכך, בעוד צוותים של בוצרים עובדים בכרם, חלק מבני המשפחה נמצא ביקב ומתחילים בתהליך הכנת היין – אופרציה לא פשוטה כלל.
היינן
בהכנת היין מנסה איל לתת מקום לתנאים המיוחדים בהם גדלים הענבים
איל היינן נחשף לתחום הכרם והיין לאחר שנדהם מן התובנה שלפני 1,500 שנה עבד בנגב יינן שעשה בדיוק את אותו דבר, וכך התהווה לו חלום על יקב בוטיק מדברי.
בשנת 2005 הוקם היקב, מראשוני היקבים בהר הנגב. כיום, כל תהליך ייצור היין, מגידול הענבים, הבציר ועד היקב ומרתף היין, מתרחש בחווה, וכך מתאפשרת יצירה של יין איכותי וייחודי.
תהליך ייצור היין בסביבה המדברית, הוא חוויה מתמשכת של למידה, ניסוי ועבודה משפחתית. הלמידה של גידול הכרם ומלאכת הכנת היין נעשתה בליווי והדרכה של ייננים מקצועיים, לצד התנסות וגילוי הטעמים והארומות של היין המדברי.
בהכנת היין מנסה איל לתת מקום לתנאים המיוחדים בהם גדלים הענבים. כך, בסוף התהליך כאשר היין כבר בבקבוק – מורגשים טעמי המדבר המיוחדים המאפיינים את היינות שלנו.